What are you looking for?
Loading

Over ons

Natuur en Duurzaamheid Educatie (NDE) is onderdeel van de directie Stadsbeheer van de gemeente Groningen. Het team bestaat uit ongeveer 25 medewerkers en meerdere vrijwilligers. Zij werken op de vier schooltuinen, op de kinderboerderij en op ons kantoor in het Stadspark. 

Wij vinden het belangrijk dat kinderen kennismaken met duurzaamheid en de natuur. Daarom geven wij op onze schooltuinen natuuronderwijs. Wij geven de lessen aan basisschoolleerlingen van groepen 1 tot en met 8. 

Kinderen krijgen les volgens de Groene Leerlijn. Deze leerlijn sluit aan op het kerndoel: 'oriëntatie op jezelf en de wereld'. Wij bieden natuuronderwijs aan meer dan 35 scholen. Kinderen ervaren bij ons op een speelse manier de natuur. Ook leren zij hoe ze kunnen bijdragen aan een duurzame wereld. Zij krijgen les over de seizoenen, insecten, paddenstoelen en meer.

Kinderen van groepen 6 en 7 krijgen een eigen stukje grond. Hier kunnen ze hun eigen groenten verbouwen. Dat is leerzaam, want zij moeten goed voor de planten zorgen. Zaaien, water geven, onkruid trekken en uiteindelijk oogsten! Bieten, bonen, wortelen… van alles gaat in de tas mee naar huis. 

Naast de lessen op onze schooltuinen hebben wij ook een uitleencentrum. Hier kunnen leerkrachten leskisten lenen. In de leskist zit materiaal over een bepaald thema, bijvoorbeeld over kleine beestjes. Wij hebben ook onderzoeksmateriaal en nesten te leen. Bijvoorbeeld verrekijkers, schepnetjes en nesten van verschillende vogels. Het is ook mogelijk om opgezette dieren te lenen. Zo kunnen kinderen de dieren eens van dichtbij bekijken. 

Ga op pad! Wij bieden excursies en andere activiteiten aan. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan kringloop GoudGoed of volg een onderwaterles in de Hoornseplas. Voor leerklachten organiseren wij één keer per jaar een excursie. Op deze manier willen wij ze inspireren om aan de slag te gaan met (natuur)thema's in de klas. 

Op de schooltuin is er ruimte voor iedereen. Kinderen hebben hier plezier en ontdekken hun talenten. Wij doen dit al meer dan 50 jaar. Ben je benieuwd naar de geschiedenis van onze schooltuinen? Je leest het binnenkort hier.